Céges rendezvények adózása

dec 12, 2017

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital milyen kiadásnak számít, mennyi közterhet kell fizetni utánuk, levonható-e az áfa? Ezek a kérdések sokszor felmerülnek.

Ha egy társaság vásárol kávét, ásványvizet, üdítőt, hasonlókat abból a célból, hogy az időnként hozzá érkező üzleti partnereit megvendégelje, az reprezentációnak minősül-e, és az ilyen jellegű kiadások áfája levonásba helyezhető-e, illetve kell-e bármilyen közterhet fizetni ezen számlák elszámolása után?

Változik-e erre a kérdésre adott válasza akkor, ha a saját dolgozók felfrissülését szolgálják ezek a kiadások, illetve akkor, ha rendezvényt szervez a cég, melyre üzleti partnereit várja és ott látja vendégül őket, esetleg valamilyen hidegtállal vagy hasonlóval? Azt is szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a cégvezető üzleti utazáson vesz részt, és ebből az alkalomból számolnak fel neki akár a bérelt szálláson ételt-italt, akkor ezen kiadások miképpen számolhatók el, az áfájuk levonható-e, illetve van-e közteher jellegű kiadás az ilyen költségek után? Illetve mi a helyzet azokkal a kiadásokkal, melyeket egy vendéglátóhelyen fizetnek ki üzleti partnerek vacsorája vagy ebédeltetése miatt?

A fő kérdés, hogy szakmai vagy nem szakmai a rendezvény. Ugyan mindkét esetben nagy valószínűséggel egyes meghatározott juttatás lesz minden tétel a terem- és eszközbérlet kivételével, de ez utóbbi nem adózik, ha szakmai rendezvényről beszélünk.

  • Az ügyfelek, vendégek és alkalmazottak reprezentációs ellátása bármilyen rendezvény, meghívás stb. keretében mindig egyes meghatározott juttatás. Ugyanakkor a vállalkozói tevékenység érdekében felmerült ráfordítás, áfája nem vonható le. A költségek 1,18-szorosa után viszont 15 százalék szja és 22 százalék eho fizetendő. Ide tartozik minden étel, ital, megvendégelés „bárki kapja”. Sőt, ha ez például egy év végi rendezvény, aminek a szórakoztatás a fő célja – azaz nem szakmai –, akkor a terembérlet és szervezés is ide tartozik.
  • Szakmai rendezvényeknél a helyszín és a műszaki feltételek biztosításához kapcsolódó költségek elszámolhatóak mint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, és a magánszemély oldaláról sem minősülnek bevételnek, vagyis nem adóköteles reprezentációs kiadások. Ilyen például az eszközök bérleti díja, vagy a terem bérleti díja és például a programszervezés költségei. Azon dolgozók utaztatása, elszállásolása, akik munkaviszonyban állnak a kifizetővel és közreműködnek a rendezvény lebonyolításában, nem lesz adóköteles reprezentációs költség. Az ő esetükben ezen összegek a hivatali, üzleti utaztatáshoz tartoznak. Az étkezési költségük azonban nekik is egyes meghatározott juttatásként könyvelendő. Szakmai rendezvények esetében az áfa – az étel-ital kivételével – levonható.

forrás: adozona

Elérhetőségeink:

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám: 01-09-907082; 01-09-309085;                       01-09-348213

 

 

iroda@unicontplusz.hu

06-20/9625686

06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket )