Januári nyilatkozatok

jan 20, 2018

Januárban számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan. Alább összegezzük milyen nyilatkozatok szükségesek ahhoz, hogy a januári bérek kifizetésekor már érvényesíteni lehessen a munkavállaló fizetésében a megfelelő adókedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és indul a 2017. évi adóelszámolás, a munkaadó a munkavállaló részére kiállítja az igazolásokat.

Alább összegezzük milyen nyilatkozatok szükségesek ahhoz, hogy a januári bérek kifizetésekor már érvényesíteni lehessen a munkavállaló fizetésében a megfelelő adókedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és indul a 2017. évi adóelszámolás, a munkaadó a munkavállaló részére kiállítja az igazolásokat.

Nyilatkozatok az adókedvezményekhez

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül is bőven akad tennivaló az év első hónapjában. A munkavállalóknak most kell eldönteniük, hogy milyen adókedvezményeket kívánnak igénybe venni, ehhez nyilatkozniuk kell többek között:

a családi kedvezményről,
az első házasok kedvezményéről,
a személyi kedvezményekről, az esetleges külföldi illetőségről.
A 2017-es adóadminisztrációs változások valamelyest könnyítettek a nyilatkozók terhein, így a családi adókedvezmény igénybevételénél a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni.

A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy mindig akadnak olyan dolgozók, akik rosszul vagy hiányosan kitöltve nyújtják be nyilatkozataikat. Ezek ismételt kitöltetése plusz terhet, munkát jelent mind a nyilatkozónak, mind pedig az ügyintézőnek. Ha a nyomtatvány bonyolultnak bizonyul, célszerű inkább segítséget kérni, mert a helyes kitöltésig az adott adókedvezmények sem vehetők igénybe.

2017. évi adóelszámolások elkészítése

Míg a munkavállalók januári feladata, hogy a kedvezményekre jogosító nyilatkozataikat időben és helyesen kitöltsék és visszajuttassák munkáltatójuknak, addig a munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják alkalmazottaiknak.

Fontos változás, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, mégpedig úgy, hogy az már a 2017-es évre sem lesz alkalmazható. Vagyis 2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat. Magánszemélyek a jövőben önadózással állapíthatják meg adójukat, vagy az adóhatóság segítségét igénybe véve, a NAV által elkészített szja tervezetre támaszkodhatnak.Figyelem, az elmaradt adókedvezmények igénylése az szja-bevallásokban érvényesíthető!

A családi adókedvezmény, vagy a friss házasok adókedvezménye attól a hónaptól érvényesíthető, amikor a dolgozó az igazolást leadta. A jogosan igénybe vehető, de a késés miatt elmaradt adókedvezmények később már csupán az éves szja bevallásokban érhetőek el. Amennyiben a dolgozó késve nyilatkozott, a kedvezménye ugyan nem veszik el, de csak az év végét követően az szja bevallásában tudja érvényesíteni azt. 2017 évre vonatkozóan ezt azt jelenti, hogy a munkavállaló vagy önmaga készíti el bevallását és ebben korrigálja az elmaradt adókedvezményt és rendelkezik annak kifizetési módjáról, vagy a NAV-tól érkező bevallási tervezetet megvárva, azt módosítja, ha további adókedvezményre jogosult. A 2018. évben késve leadott nyilatkozatok miatt kieső adókedvezmények sem vesznek el, de értelemszerűen csak 2019-ben, a következő éves szja bevallás keretében érvényesíthetők.

Szabadnapokra vonatkozó nyilatkozatok

A gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez – amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet -, már év elején nyilatkozni kell a megfelelő nyomtatvány segítségével. Illetve az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

Elérhetőségeink:

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám: 01-09-907082; 01-09-309085;                       01-09-348213

 

 

iroda@unicontplusz.hu

06-20/9625686

06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket )