2019. évi adóváltozások I.

nov 25, 2018

Az Országgyűlés folyamatosan fogadja el a 2019. évi változásokat, s mint minden évben most is szeretnénk ezekről folyamatosan tájékoztatni titeket.

Adómentes juttatások 2019-ben

A bölcsődei szolgáltatás és az óvodai ellátása is adómentesen biztosítható pl. egy munkáltató által fenntartott intézményben vagy a gyermekek napközbeni ellátását fedező költségek számla ellenében történő megtérítésével. Akkor is adómentes, ha a munkavállaló nevére szóló számla alapján téríti meg a munkáltató a szolgáltatás/ellátás díját.

Megszűnik 2019-től:

  • munkáltatói lakáscélú támogatás,
  • mobilitási célú lakhatási támogatás,
  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói támogatás,
  • kockázati biztosítás díja (a minimálbér 30%-ig, az átmeneti rendelkezések irányadóak)

SZÉP Kártya: 2019. január 1-jétől csak a SZÉP kártya három “alzsebébe” adható kedvezményes közteher mellett béren kívüli juttatás. ( minden szép kártyával rendelkező dolgozó mostanában kapja meg a levelet, hogy szerződnie kell az OTP-vel.

Megszűnik 2019-től:

  • a legfeljebb 100 ezer forint készpénz kedvezményes közteherviselés mellett történő juttatásának lehetősége.
  • A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as adóalap korrekciós tételt.

Nem adózhat 2019-től egyes meghatározott juttatásként:

  •  önkéntes kölcsönös biztosítópénztári munkáltatói hozzájárulás,
  • helyi bérlet,
  • iskolakezdési támogatás stb…

Családi adókedvezmény: 40.000 Ft-ra emelkedik. A családi adókedvezményt a várandósság 90. napjától igénybe lehet venni.

Testvér GYED: “testvér-gyedet”, vagyis, hogy ha gyorsan születnek a gyermekek egymás után, akkor is minden gyermek után megkapják a szülők a nekik járó családtámogatást.

19,5 százalék marad egyelőre a szociális hozzájárulási adó.A kedvezmények köre is módosul és a korábbi 100 ezer forintos jövedelemkorlát helyett a minimálbér figyelembevételével lesznek igénybe vehetők.Ezzel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás megszűnik és átveszi helyét a szociális hozzájárulási adó. Itt a maximum 450.000 Ft-ot is eltörlik és a helyébe a minimálbér 24x rendelkezés lép.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7.500 Ft-ra, napi 250 Ft-ra nő. 

A saját jogú nyugdíjas munkavállaló (Mt. szerinti) munkaviszonya mentesül a biztosítási kötelezettség alól, így nem minősül biztosítottnak, ezáltal társadalombiztosítási ellátásokra nem szerez jogosultságot e jogviszonyából adódóan a járulékfizetési és szociális hozzájárulási adó kötelezettség sem merül fel. ( Szja továbbra is terheli )

Általános forgalmi adó

Az alanyi mentes határ 12 millió forintra emelkedik. 

Fordított adózás munkaerő-kölcsönzésre vonatkozóan: A törvény a munkaerő-kölcsönzés 2021. január 1-jével történő kivezetése kapcsán pontosítja, hogy a fordított adózás az építőipari munkaerőkölcsönzés esetén továbbra is alkalmazandó lesz valamennyi (nem kizárólag az építőipari engedélyköteles) építési-szerelési munka esetén.

A kedvezményes áfakulcs alkalmazására vonatkozó átmeneti rendelkezés lakóingatlanok értékesítése esetén: A jogszabály részletes átmeneti rendelkezést tartalmaz a lakóingatlanok értékesítésére alkalmazandó kedvezményes áfa mértékre vonatkozóan, ami a hatályos szabályok szerint 2020. január 1-jétől kezdődően kivezetésre kerül. Eszerint a kedvezményes, 5%-os áfa kulcs lesz még alkalmazandó azon lakások értékesítésére, amelyek esetében a teljesítés időpontja a 2020. január 1-jével kezdődő és 2023. december 31-ével záruló időszakra esik, feltéve, hogy a lakóingatlan építésére 2018. november 1-jén már volt végleges építési engedély (illetve egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén azt legkésőbb 2018. november 1-jén bejelentették).

Társasági adó

Kapcsolt vállalkozás fogalmának kiterjesztése: A kapcsolt vállalkozások köre kibővül, és a Ptk. többségi befolyás fogalma helyett a legalább 25%-os szavazati jog, tőkerészesedés, vagy nyereségrészesedés is kapcsolt vállalkozási viszonyt keletkeztet majd ezen szabályok tekintetében. Ebben az esetben ugyanakkor az ügyvezetőség egyezőségét nem kell vizsgálni.

Egyéb adók

Budapesti Iparűzési Adó: A mentesség 1m Ft-ról 1,5m Ft-ra emelkedik az adó alap tekintetében.

Adózás Rendje: Azon adózók esetében, akik szerepelnek a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján, a kockázatos adózói minősítés a korábbi 1 év helyett azon időpontig áll fenn, amíg ezen a listáján szerepelnek. Ez gyakorlatilag a közzétételtől számított két évet jelent. Ezen módosítást első alkalommal a 2018. negyedik negyedévet követő minősítés tekintetében kell alkalmazni.

A feltételes adómegállapítás esetén nem lesz lehetőség a jövőben a kérem benyújtását megelőző, díjköteles konzultáció kérésére. 

Az adóelőleg-kiegészítési szabályok megsértése esetén kiszabható mulasztási bírság maximális mértéke a befizetett előleg és az adóévi adó kilencven százalékának különbözete után nem húsz, hanem tíz százalékig terjedhet.

A teljes tájékoztató letölthető az alábbi gombra kattintva.

Letöltés

forrás: Unicont Plusz Könyvelőiroda

 

Elérhetőségeink:

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám: 01-09-907082; 01-09-309085;                       01-09-348213

 

 

iroda@unicontplusz.hu

06-20/9625686

06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket )