Iratok bevonása és iratrendezésre történő kötelezés adóellenőrzésben

máj 18, 2019

Ha az ellenőrzés meghiúsításától kell tartani – a könyveket, bizonylatokat az adóhatóságnak be kell vonnia, és azokról részletes, valamennyi bizonylat azonosítására alkalmas elismervényt kell kiállítani. Az átvételi elismervényt az adóhatóság hivatalos formában készíti el, annak valódiságát az adózóval igazoltatni kell.

Az ellenőrzés alapjául szolgáló iratok a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások, elektronikus formában is, ezek feldolgozásához használt szoftverek, informatikai rendszerek. Az adózónak ezeket az adóhatóság felhívására az adóhatóság rendelkezésére kell bocsátania, megismerésüket biztosítania kell.

Vagyis ha az ellenőrzés meghiúsításától kell tartani – a könyveket, bizonylatokat az adóhatóságnak be kell vonnia, és azokról részletes, valamennyi bizonylat azonosítására alkalmas elismervényt kell kiállítani. Az átvételi elismervényt az adóhatóság hivatalos formában készíti el, annak valódiságát az adózóval igazoltatni kell.

Az átvételi elismervényen annak is szerepelni kell, hogy az ellenőrzést a bevont iratok alapján folytatják le. Amennyiben valamely bizonylatot – az adóhatóság kifejezett kérése ellenére – az adózó nem tud rendelkezésre bocsátani, úgy ezt a tényt külön fel kell tüntetni.

Bár a bevont bizonylatok általában bevallással lezárt időszakról és nem a folyó évi kötelezettségekről szólnak, előfordulhat, hogy az adózó számára valamely okból szükségesek. Ilyenkor az adóhatóság által bevont iratokról másolat készíthető.

Nem akadályozható az adózó tevékenysége azzal, hogy az adóhatóság feleslegesen hosszú időre bevonja az adózó könyveit, nyilvántartásait.

Iratrendezésre történő kötelezés

Ha indokolt, az adózót az adóhatóság az iratok rendezésére hívja fel. Az adózók az iratrendezésre engedélyezett határidőben gyakran nem nyújtották be teljes körűen az irataikat, azokat „csepegtetve” bocsátották az ellenőrzés rendelkezésére, ezért az iratpótlás kötelezettségként kerül előírásra, bírságolási lehetőséggel.

forrás:onadozo

Elérhetőségeink:

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám:01-09-403525​; 01-09-406075;                       01-09-348213

 

 

iroda@unicontplusz.hu

06-20/9625686

06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket )