2021.évi adóváltozások I.

[et_pb_section fb_built=”1″ module_class=”up-section up-content” _builder_version=”3.22″][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ module_class=”up-row” _builder_version=”3.25″][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.25″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_post_title author=”off” categories=”off” comments=”off” featured_image=”off” admin_label=”Hír címe (ezt itt nem kell szerkeszteni)” module_class=”up-left-content et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”3.0.100″ border_style=”solid”][/et_pb_post_title][et_pb_text admin_label=”Hír szövege (ide jöhet a hír)” module_class=”up-left-content et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.7.7″ text_font=”Georgia||||||||” text_text_color=”#000000″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Az Országgyűlés folyamatosan fogadja el a 2021. évi változásokat, s mint minden évben most is szeretnénk ezekről folyamatosan tájékoztatni titeket.

Ez egy rövidített verzió, a teljes a lap alján alul tölthető le.

A 2020. decemberi munkabért 2021.01.11-ig (!!!) ki kell fizetni ahhoz, hogy a 2020. évi jövedelembe beleszámítson.

Nagyon fontos, hogy eddig a napig mindenki megkapja a neki járó decemberi bért. (Persze előbb lehet fizetni, csak később nem.) Kérem, erre nagyon figyeljetek.

Nagyot nem változik a cafeteria. Ami fontos, hogy mivel 2021.01.01.-től a szakképzési hozzájárulás alapja a szociális hozzájárulás alapja így ezek a béren kívüli és egyéb juttatásokat már nem csak 15,5% szochó terheli hanem 1,5% szakképzési hozzájárulás is.

Az szja mértéke továbbra is 15 %. 

Az szja-törvényben megjelent az „éves minimálbér” fogalma, mely „az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizenkétszerese.

Jelentős változás, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemély személyi kedvezményét (orvosi igazolás alapján) már nem adókedvezményként, hanem – a családi kedvezményhez hasonlóan – adóalap-kedvezményként határozzák meg és ezzel együtt az igénybevétel sorrendjét is meghatározzák. A személyi kedvezmény ezután jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada 100 Ft-ra kerekítve (vagyis 2021 januárjában 53.700,- Ft, melynek adókedvezmény-vonzata 8.055,- Ft).

Mivel a szociális hozzájárulási adó mértéke csökkent, így 2020.07.01-től a jövedelem 87 %-át (a korábbi 85 % helyett) kell figyelembe venni jövedelemként, ha az adott jövedelem esetében a megfizetésére a magánszemély köteles.

15,5 százalék marad egyelőre a szociális hozzájárulási adó.

  • Az egyéni és társas vállalkozónak a 15,5 % adót havonta ugyanúgy legalább a minimálbér 1,125 szerese után meg kell fizetnie, mint eddig.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 8.000 Ft-ra, napi 270 Ft-ra nő.

A saját jogú nyugdíjas munkavállaló (Mt. szerinti) munkaviszonya továbbra is mentesül a biztosítási kötelezettség alól, így nem minősül biztosítottnak, ezáltal társadalombiztosítási ellátásokra nem szerez jogosultságot e jogviszonyából adódóan a járulékfizetési és szociális hozzájárulási adó kötelezettség sem merül fel. ( Szja továbbra is terheli )

Tavaly bevezetésre került a járulékfizetési minimum, mely szerint a munkaviszonyban alkalmazottak esetében a tb-járulékot legalább a minimálbér 30 %-a után meg kell fizetni. Ez a kifizetőt terheli, nem szabad a munkavállalótól levonni. Tehát 1 vagy 2 órás bejelentés esetén is ez az alap, tehát érdemes ennyire  emelni a bruttó bért.

A kedvezményes áfakulcs alkalmazására vonatkozó átmeneti rendelkezés lakóingatlanok értékesítése esetén: Ismét (2021.01.01-től 2022.12.31-ig) 5 % lett az áfája.

Egyelőre minden termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó munkaerő-kölcsönzés fordított áfás marad.

A számlázó programok 2021.01.01-től teljesen on-line üzemmódban működnek ami azt jelenti, hogy minden számla adatait átadja az adóhatóságnak. Kézzel kitöltött számlákat továbbra is fel kell tölteni. ( 03.31.-ig van moratórium a magánszemélyeknek kiállított számlákra. )A nyugtatömbök továbbra is ugyanúgy használhatóak.

Csak egy jogviszonyban lehet bárki kisadózó (tehát aki mondjuk bt kültagjaként és egyéni vállalkozóként is kisadózó, annak az egyik katas-sága megszűnik január 1-jével. Abban a jogviszonyában marad kisadózó, amelyik jogviszonyát korábban létesítette, vagyis ahol régebb óta kisadózó.

Bizonyos értékhatár felett a katas bevétel után 40 % adót kell fizetnie vagy a kisadózónak, vagy a neki bevételt juttató kifizetőnek.

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 11 %-ra csökken. A kiva árbevételének korlátja és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatár 3 milliárd Ft-ra nő (ezen összeghatárig lehet a kivát választani), a megszűnés árbevételi határa pedig 6 milliárd Ft-ra emelkedik..

Iparűzési Adó: 

  • A helyi iparűzési adót 2021-re maximalizálták: nem lehet több 1 %-nál. Ez csak annak a vállalkozásnak jár aki ezt igényli 2021.02.25-ig. Mi fogjuk beadni ezeket az igényeket, de még nem tudjuk milyen nyomtatványon.
  • Most már nem adóköteles az ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység, csak a székhely, telephely szerinti településeken kell iparűzési adót fizetni
  • A gépjárműadót: idéntől a NAV felé kell majd befizetni, ezen bevételt elvették az önkormányzatoktól. Az átállás miatt az I. félévi adót kivételesen nem 03.16-ig, hanem 04.15-ig kell majd befizetni, de a II. félévi részletet ugyanúgy 09.15-ig, mint eddig.

Az egyéni vállalkozónak és az őstermelőnek a 200.000,- Ft egyedi érték alatti tárgyi eszközeiről nem kell külön nyilvántartást vezetnie.

Az egyéni vállalkozói tevékenység jelenleg legalább 1 hónapig és legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Ez július 1-től változik mert nem 2 év hanem majd 3 év lehet.

A pénztárgép-használatra kötelezett kereskedőknek 2021.01.01-től biztosítaniuk kell az elektronikus fizetési lehetőséget. Tehát rendelkezni kell bankkártyaterminállal, vagy biztosítani kell az azonnali banki átutalás lehetőségét (pl. a fogyasztó a saját telefonja segítségével átutalhatja a vételárat), sőt hamarosan a legtöbb bank felkészül a QR-kódos fizetésre is.

Még egy kis számlázási ismétlés: a számlákat a teljesítéstől számított 8 napon belül ki kell állítani és nagyon fontos, hogy a különleges számlázásoknál az alábbi szövegek legyenek rajta a számlán (ezek nélkül a számla helytelenül lesz kiállítva):

– „PÉNZFORGALMI ELSZÁMOLÁS” – a pénzforgalmi elszámolást választóknál.

– „KISADÓZÓ” – a KATA-soknál.

– „ÖNSZÁMLÁZÁS” – ha más helyett és nevében állítjuk ki a számlát.

– „FORDÍTOTT ADÓZÁS” – ha fordított áfás számlát állítunk ki.

– „KÜLÖNBÖZET SZERINTI SZABÁLYOZÁS – HASZNÁLT CIKKEK” – ha használt cikket adunk el.

– A vevő adószáma minden esetben ha nem magánszemély.

forrás: Unicont Plusz Könyvelőiroda

A teljes tájékoztató letölthető az alábbi gombra kattintva.

[button link=”https://unicontplusz.hu/wp-content/uploads/2021/01/2021.evi-adovaltozasok.pdf” newwindow=”yes”] Letöltés[/button]

 

[/et_pb_text][et_pb_code admin_label=”Facebook like gomb (Ne szerkeszd!)” module_class=”up-left-content up-space-top et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”3.0.67″ global_module=”930″ saved_tabs=”all”]

[/et_pb_code][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.25″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_sidebar area=”sidebar-1″ disabled_on=”on||” admin_label=”Hírek + FB” module_class=”up-sidebar et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”3.0.74″][/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ module_id=”elerhetoseg” module_class=”up-section up-contact” _builder_version=”4.0.9″ global_module=”519″][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ module_class=”up-contact-row et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.0.9″ width=”80%” max_width=”1080px”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.47″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Elérhetőségek (cím)” module_class=”up-contact-title” _builder_version=”4.4.8″ text_font=”Times New Roman||||||||”]

Elérhetőségeink:

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Infó” module_class=”up-contact-info” _builder_version=”4.4.8″ text_font_size=”12px” z_index_tablet=”500″ text_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_2_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_3_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_4_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_5_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_6_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám: 01-09-907082; 01-09-309085;                       01-09-348213

 

 

[/et_pb_text][et_pb_blurb title=”1165 Bp, Farkasfog u. 3.” url=”https://goo.gl/maps/N1TA2v1NpHq” url_new_window=”on” use_icon=”on” font_icon=”%%122%%” icon_placement=”left” admin_label=”Cím” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”3.26.6″ animation=”off” z_index_tablet=”500″ header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” box_shadow_horizontal_image_tablet=”0px” box_shadow_vertical_image_tablet=”0px” box_shadow_blur_image_tablet=”40px” box_shadow_spread_image_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” border_style=”solid”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”konyveles@unicontplusz.hu ” use_icon=”on” font_icon=”%%153%%” icon_placement=”left” admin_label=”Email” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”3.0.106″ max_width_tablet=”50px” animation=”off”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”06-20/9625686″ use_icon=”on” font_icon=”%%104%%” icon_placement=”left” admin_label=”Mobil” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”3.0.87″ animation=”off” border_style=”solid”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket ) ” use_icon=”on” font_icon=”%%264%%” icon_placement=”left” admin_label=”Telefon” module_class=”up-contact-phone-icon” _builder_version=”4.4.3″ animation=”off” border_style=”solid”][/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.0.47″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_code admin_label=”Térkép” module_class=”up-map et-waypoint et_pb_animation_bottom”]

[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Megosztás

Könyveléssel vagy adózással kapcsolatos kérdése van?

Hívjon minket hétköznapokon az alábbi telefonszámon, hogy időpontot tudjunk adni Önnek egy személyes konzultációra.