Szja tervezet kiegészítése ingatlan eladással

Ha az értékesítés bevételéből jövedelme keletkezik, akkor azt a bevallásban fel kell tüntetni. A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel.Ezért a bevallási tervezetet módosítani kell.

Ha az ingatlan értékesítése adómentes, vagy olcsóbban adta el, mint amennyiért korábban vásárolta, vagy az ingatlant a vásárlástól számított öt év elteltével adta el, akkor az értékesítésből származó bevételt nem kell a bevallásban szerepeltetnie, mivel az eladásból nem keletkezett adóköteles jövedelme. Ilyenkor a bevallási tervezetet sem kell kiegészíteni az ingatlan értékesítéséből származó bevétellel.

Ha az értékesítés bevételéből jövedelme keletkezik, akkor azt a bevallásban fel kell tüntetni. A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel.

Ha van elektronikus hozzáférése

A bevallási tervezet módosítását az elektronikus felületen Önnek kell megtennie.

A módosításkor az ingatlan értékesítéséből származó jövedelemhez kapcsolódó sorokat a következő módon tudja hozzáadni a tervezethez:

A bal oldali panelben lévő témakörlistából ki kell választani az „Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem” sort.

A „Keresés” mezőben az ingatlan keresőszó használatával is könnyen megtalálhatók a keresett sorok.

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem kiszámításához meg kell adnia az ingatlan szerzési évét, az értékesítésből származó bevétel összegét, az értékesítéssel kapcsolatos költségeket, a megszerzésre fordított összeget, valamint az értéknövelő beruházások összegét.

A program a megadott értékek alapján kiszámolja az adott ingatlan értékesítésének adatait.

A beírt adatokat a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, úgy a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása „Beadás” gombbal beadható.

Az egyes sorok kitöltéséhez segítséget nyújthat a sorok végén található súgó, amely az „i” ikonra kattintva érhető el.

Ha nincs elektronikus hozzáférése

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezetben nem szerepel, azt Önnek kell bevallania.

Ha az ingatlanértékesítés miatt a postán megküldött bevallási tervezet kiegészítésre szorul, akkor egy 23SZJA-bevallást kell benyújtania 2024. május 21-éig.

A nyomtatvány elérhető
• a webes felületen az eSzja Adóbevallás készítése 2023 linken, ahol elektronikus hozzáférés nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallást is nyomtathat pdf-formátumban,

• az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramon keresztül.

forrás:onadozo

Megosztás

Könyveléssel vagy adózással kapcsolatos kérdése van?

Hívjon minket hétköznapokon az alábbi telefonszámok egyikén.