2023.évi adóváltozások

[et_pb_section fb_built=”1″ module_class=”up-section up-content” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ module_class=”up-row” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.16″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_post_title author=”off” categories=”off” comments=”off” featured_image=”off” admin_label=”Hír címe (ezt itt nem kell szerkeszteni)” module_class=”up-left-content et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.19.2″ hover_enabled=”0″ border_style=”solid” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″][/et_pb_post_title][et_pb_text admin_label=”Hír szövege (ide jöhet a hír)” module_class=”up-left-content et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.19.2″ text_font=”Georgia||||||||” text_text_color=”#000000″ hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Az Országgyűlés folyamatosan fogadja el a 2023. évi változásokat.

Mint minden évben most is szeretnénk ezekről folyamatosan tájékoztatni titeket a teljesség igénye nélkül. ( Ez egy rövidített verzió szokásunkhoz híven, de most is le tudjátok tölteni az ügyfeleinknek kiküldött teljes tájákoztatót )

 

[button link=”https://unicontplusz.hu/wp-content/uploads/2022/12/2023.evi-adovaltozasok.pdf” type=”icon” color=”silver” newwindow=”yes”] letöltés[/button]

 

Személyi jövedelemadó

A 2022. decemberi munkabért 2023.01.10-ig (!!!) ki kell fizetni ahhoz, hogy a 2022. évi jövedelembe beleszámítson. Nagyon fontos, hogy eddig a napig mindenki megkapja a neki járó decemberi bért. (Persze előbb lehet fizetni, csak később nem.) Kérem, erre nagyon figyeljetek!

Nagyot nem változik a cafeteria. A Széchenyi kártya zsebei összevonódnak, de eddig is lehetett már fizetni már a zsebek közt. 

Az szja mértéke továbbra is 15 %. 

A 25. év alatti fiatalok kedvezményét részletezzük mivel ez  újdonság a tavalyi évtől viszont a 30.év alattiak esetében sajnos ezt nem fogadták el így marad a 25.éves korlát:

A kedvezmény alapjául szolgáló jövedelmek

szja tv. szerinti bérjövedelem,

bérnek nem minősülő, más nem önálló tevékenységből

  • vállalkozói kivét, átalányban megállapított jövedelem
  • mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó jövedelme
  • európai parlamenti-, helyi önkormányzati képviselő e tevékenységből származó jövedelme
  • választott könyvvizsgáló e tevékenységből származó jövedelme
  • díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló szerződés alapján megszerzett jövedelem

Igénybevétele havonta, de legkésőbb a 25. életév betöltésének hónapjában.

A kedvezmény igénybevételének korlátja

  • jogosultsági hónapok x KSH által közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset (teljes munkaidőben foglalkoztatottak)

 Az adóhatóság a jövőben az adóbevallási tervezetben a nyilvántartásaiban szereplő adatok alapján automatikusan feltünteti a 25 év alatti fiatalok kedvezményének összegét, amelyet a jogosult magánszemély az adóbevallás benyújtásának határidejéig módosíthat. 

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem megállapításánál pontosítja a jogszabály az ingatlan szerzési időpontját házastársak esetén: a házassági vagyonközösség fennállása alatt megvásárolt ingatlan szerzési időpontja mindkét házastársnál azonos, tehát a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtásának napja (kivéve, ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően rendelkezik).

Átalányadózás változása

A módosítás szerint a korábbi szabállyal ellentétben a tárgyévet megelőző év bevételi adatait nem kell figyelembe venni. A tevékenységet év közben kezdő egyéni vállalkozó esetén a bevételi értékhatárokat továbbra is időarányosan kell számítani.

Ismételt választás

Az új rendelkezések szerint az átalányadózás megszűnését követő 12 hónap elteltével választható újra az átalányadózás, míg a korábbi szabály alapján 4 adóévnek kellett eltelnie.

Göngyölítéses szabály

A főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozók kötelesek a minimálbér után minimum tb-járulékot fizetni akkor is, ha az adott hónapban nem volt bevételük vagy még nem érték el a mentesített éves keretösszeget.

Ugyanez a helyzet a szociális hozzájárulási adónál, amelyet havonta a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetni, amíg az adóévben göngyölített jövedelem nem éri el a mentesített keretösszeget, azaz az éves minimálbér felét .

A havi egyenlőtlen jövedelem eloszlásból fakadó adó- és járulékfizetési terhek enyhítése érdekében vezetik be jövőre a „göngyölítéses” szabályt, amely alkalmazásával a jövedelem havonkénti eloszlásától függetlenül azonos éves jövedelemnél azonos összegű társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó fizetendő. 

Negyedéves adó- és járulékbevallás

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó az új, „göngyölítéses” szabályok szerint a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig köteles bevallani és megfizetni.

A göngyölítéssel kapcsolatos változás szerint amennyiben az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményt kíván érvényesíteni, az átalányban megállapított jövedelme után fizetendő személyi jövedelemadó-előlegét negyedévente kell bevallania. A vállalkozói kivét adóelőlegét továbbra is havonta kell megállapítani és bevallani.

Általános forgalmi adó

Az alanyi mentes határ továbbra is 12 millió forint. 

A kedvezményes áfakulcs alkalmazására vonatkozó átmeneti rendelkezés lakóingatlanok értékesítése esetén:

Ismét 5 % lett az áfája az:

– olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásnak, melynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, valamint az

– olyan egylakásos lakóingatlannak, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg

a 300 m2-t, ha újnak minősül, vagyis az első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg vagy a használatba vételtől számítva még nem telt el 2 év.

Az áfa-törvényben pontosításra kerül az új ingatlan fogalma. Az eddigieken túl 2023-tól új ingatlannak minősül az olyan ingatlan is, amely funkcióváltás útján jön létre. A rendeltetési célt igazoló hatósági igazolvány kiállítását követő 2 éven belül értékesített ingatlan így új ingatlannak minősül, melynek értékesítése adóköteles.

A jogalkotó egyértelműsíti az ingatlanok létrehozatalára, bővítésére vonatkozó építési-szerelési munkáknál a fordított adózás alkalmazhatóságának szabályait. Az eddigi feltétel – az építési hatóság engedélye – helyett az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás már akkor is fordított adózás alá esik, ha bármilyen egyéb szakhatóság engedélye vagy hatósági bejelentés szükséges a kivitelezéshez.

A 2024. december 31-ig építési engedéllyel, illetve bejelentéssel rendelkező új lakóingatlanok esetében 2028 december 31-ig alkalmazható a kedvezményes, 5%-os adómérték.

A nyugtatömbök továbbra is ugyanúgy használhatóak mint eddig, azokat jelenleg nem kell feltölteni viszont jön az e-nyugta amiről még csak szó van így ha meglesz mindenkit akit érint tájékoztatunk majd. 

Az egyes vas- és acéltermékek értékesítése továbbra is fordítottan adózik 2026.12.31-ig.

KATA és KIVA

Emlékeztetőnek egy-két 09.01-i változás:

Az új szabályozás idén a kata és a kisvállalati adóhoz kapcsolódóan szükséges módosításokat vezetett be.

Az új törvény értelmében a jelenleg katás vállalkozások az alábbi keretek között működhetnek tovább:

Akik főállású vállalkozóként lakossági ügyfeleket, szolgálnak ki (például vízvezeték-, villanyszerelők, taxisok, fodrászok, kozmetikusok stb.) a jövőben is a kata keretei között tudják folytatni munkájukat.

– Alapvetően szellemi szabad foglalkozású vállalkozók – akik eddig nagyrészt nem magánszemélyeknek számláztak –, kiesnek a katás körből.

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 10 %.

Iparűzési Adó

 Egyszerűsödik az iparűzési adó megállapítása az éves szinten 25 millió forint (átalányadózást választó kereskedő esetében 120 millió forint) adóévi bevételt el nem érő adózók számára. A fent említett kisvállalkozók adóalapja egyszerűsítve, három bevételi sáv alapján határozható meg:

  • 12 millió forint bevétel alatt az adó alapja 2,5 millió forint ( 50.000 Ft/év )
  • 12 és 18 millió forint bevétel között az adó alapja 6 millió forint
  • 18 millió forint felett (az értékhatárig) az adó alapja 8,5 millió forint
  •  

Az egyszerűsített adóalap választását az adóévet megelőző adóévről szóló adóbevallásban lehet kérelmezni, az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig.

Ha a fenti módszert alkalmazó adóalany több önkormányzat területén is tevékenykedik, minden önkormányzatnál ezt a módszert kell alkalmaznia (a módszer választását minden érintett önkormányzathoz be kell jelentenie, és ezzel számára a korábbi adóalap megosztási kötelezettség megszűnik).

A határértékek átlépése esetén azonban a hagyományos módszert kell alkalmazni az adott adóévben és a rákövetkező adóévben is.

Az egyszerűsített rendszerben az adóelőlegfizetés is megszűnik (kivéve 2023-ban, amikor még a 2021-es bevallás alapján előírt adóelőleget meg kell fizetni – naptári üzleti év esetén március 15-éig).

Amennyiben a termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás adóval növelt összege meghaladja a 900 ezer forintot számlát kell kiállítani mindenképpen, nem elég a nyugta.

Adózás Rendje

 

Még egy kis számlázási ismétlés: a számlákat a teljesítéstől számított 8 napon belül ki kell állítani és nagyon fontos, hogy a különleges számlázásoknál az alábbi szövegek legyenek rajta a számlán (ezek nélkül a számla helytelenül lesz kiállítva):

– „PÉNZFORGALMI ELSZÁMOLÁS” – a pénzforgalmi elszámolást választóknál.

– „ÖNSZÁMLÁZÁS” – ha más helyett és nevében állítjuk ki a számlát.

– „FORDÍTOTT ADÓZÁS” – ha fordított áfás számlát állítunk ki.

– „KÜLÖNBÖZET SZERINTI SZABÁLYOZÁS – HASZNÁLT CIKKEK” – ha használt cikket adunk el.

– A vevő adószáma minden esetben, ha nem magánszemély.

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][et_pb_code admin_label=”Facebook like gomb (Ne szerkeszd!)” module_class=”up-left-content up-space-top et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”3.0.67″ global_module=”930″ saved_tabs=”all” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_code][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.16″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_sidebar area=”sidebar-1″ disabled_on=”on||” admin_label=”Hírek + FB” module_class=”up-sidebar et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][/et_pb_sidebar][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ module_id=”elerhetoseg” module_class=”up-section up-contact” _builder_version=”4.0.9″ global_module=”519″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ module_class=”up-contact-row et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.16″ width=”80%” max_width=”1080px” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.16″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Elérhetőségek (cím)” module_class=”up-contact-title” _builder_version=”4.18.0″ text_font=”Times New Roman||||||||” global_colors_info=”{}”]

Elérhetőségeink:

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Infó” module_class=”up-contact-info” _builder_version=”4.18.0″ text_font_size=”12px” z_index_tablet=”500″ link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_2_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_3_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_4_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_5_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_6_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” global_colors_info=”{}”]

UNICONT PLUSZ Könyvelőiroda
Adószám: 14510887-1-42, 26230465-1-42                     67296101-1-42

Cégj.szám:01-09-403525​; 01-09-406075;                       01-09-348213

 

 

[/et_pb_text][et_pb_blurb title=”1165 Bp, Farkasfog u. 3.” url=”https://goo.gl/maps/N1TA2v1NpHq” url_new_window=”on” use_icon=”on” font_icon=”||divi||400″ icon_placement=”left” admin_label=”Cím” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”4.16″ animation=”off” z_index_tablet=”500″ header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” box_shadow_horizontal_image_tablet=”0px” box_shadow_vertical_image_tablet=”0px” box_shadow_blur_image_tablet=”40px” box_shadow_spread_image_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” border_style=”solid” global_colors_info=”{}”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”iroda@unicontplusz.hu ” use_icon=”on” font_icon=”||divi||400″ icon_placement=”left” admin_label=”Email” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”4.16″ max_width_tablet=”50px” animation=”off” global_colors_info=”{}”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”06-20/9625686″ use_icon=”on” font_icon=”||divi||400″ icon_placement=”left” admin_label=”Mobil” module_class=”up-contact-icon” _builder_version=”4.16″ animation=”off” border_style=”solid” global_colors_info=”{}”][/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”06-1-4070012 ( amennyiben a rögzítő válaszol, kérem a mobilelérhetőségen keressenek minket ) ” use_icon=”on” font_icon=”||divi||400″ icon_placement=”left” admin_label=”Telefon” module_class=”up-contact-phone-icon” _builder_version=”4.16″ animation=”off” border_style=”solid” global_colors_info=”{}”][/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.16″ background_position=”top_left” custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_code admin_label=”Térkép” module_class=”up-map et-waypoint et_pb_animation_bottom” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Megosztás

Könyveléssel vagy adózással kapcsolatos kérdése van?

Hívjon minket hétköznapokon az alábbi telefonszámok egyikén.